Dia Mundial de les llegums 10 de febrer

Aquest dilluns 10 de febrer se celebra, per segon any, el dia Mundial de les llegums, establert per l’ONU pels avantatges que aquests cultius tenen per al desenvolupament agrícola de l’món i el desenvolupament alimentari de les persones.

Es considera que un llegum és la llavor seca de la beina de les plantes lleguminoses, d’aquí el seu nom. Els vegetals de beina que es cullen verdes per prendre frescos, com les mongetes tendres, no són llegums.

Repassem algunes de les característiques per les que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana encaridament seu consum

Característiques:

  • Alt valor nutritiu: els llegums són un dels pocs aliments vegetals rics en proteïnes. Són una gran font de fibra, fonamental per tenir en forma el sistema digestiu, i fa que els plats siguin molt més saciants, afavorint el trànsit intestinal.
  • Aporten hidrats de carboni complexos, per tant els llegums tenen un baix índex glucèmic. Això vol dir que l’energia s’allibera més lentament a el cos, evitant els pics de glucosa que causen la sensació de gana. A més, evita patir pujades brusques de sucre amb el que és ideal per a diabètics.
  • També tenen un alt contingut en minerals essencials com el calci, fòsfor, magnesi, i potassi. Destaca sobretot el ferro, bàsic en la dieta general i especialment per a nens, embarassades esportistes i gent gran.
  • Són riques en vitamines A, C, D, E, K, àcid fòlic i antioxidants essencials per a una bona salut i prevenir malalties.
  • Molt baixes en sodi. Els llegums en la seva forma natural són dels aliments amb menys sodi, pel que són molt adequades per a dietes baixes en sal.
  • Tot just tenen greix. Les quantitats de lípids de les llegums són pràcticament insignificants, ia més corresponen a àcids grassos poliinsaturats o “greix bona”.
  • No contenen res de colesterol, són cardiosaludables i protegeixen el cor.
  • Estan totalment lliures de gluten, per tant són adequades per a celíacs

 

Així que et proposem que aprofitis aquest dia per preparar receptes a base de llegums i les comparteixis amb nosaltres en xarxes socials, etiquetándonos en les teves fotos. Utilitza els hashtags # DíaMundialdelasLegumbres, #Hambrecero.