A Teixidó seguim fidels al nostre compromís d’intentar aplicar les tres erres del reciclatge a tots els nostres productes (reduir, reutilitzar i reciclar).

Per això, hem portat a les nostres botigues el filtre d’aigua de carbó actiu de Binchotan de Black & Blum.

Un mica de historia.

També anomenat carbó vegetal blanc, Binchotan és un carbó de llenya d’origen japonès que es fa servir des del segle XVII. De molt alta qualitat, es fabrica a menor temperatura que el carbó habitual. Es manté al foc per més temps, el que fa que no hi hagi males olors quan es crema.

Quan Black & Blum va començar a buscar un proveïdor de carbó vegetal per les seves ampolles de filtre d’aigua, van optar per un que portava molts anys en el negoci. La seva gran experiència en el subministrament del ja establert mercat japonès, amb les seves estrictes mesures estàndards, els va donar molta confiança.

Després de l’accident nuclear de Furoshima, hi va haver preocupació sobre la radiació contaminant en la producció de carbó japonesa i molts productors van exportar la seva experiència a Laos.

Així que Laos és ara la font del carbó vegetal Binchotan de Black & Blum i la seva producció segueix estrictament el mètode de producció japonès que es va perfeccionar durant centenars d’anys.

Com es fabrica?

Ara us explicarem el procés per fer aquest carbó vegetal de Binchotan de Black & Blum.

La fusta, obtinguda a partir de les branques de fusta dels arbres de boscos gestionats de manera sostenible, es col·loca en un forn i es carbonitza a temperatura relativament baixa durant un temps.

Després, a prop de la fi del procés, la temperatura del forn puja a uns 1000 graus centígrads per fer la fusta vermella.

El carbó es retira i es recobreix ràpidament amb una pols especial. Aquesta pols, fet de terra, sorra i cendra i aquest procés, dóna a la superfície del carbó una tonalitat blanquinosa (explicant el nom de carbó blanc).

Després, el ràpid augment de la temperatura, seguit d’un ràpid refredament, incinera l’escorça i deixa una superfície llisa i dura. Si es colpeja, s’escolta un so metàl·lic i és una forma de comprovar que és autèntic carbó de Binchotan.

Hem de tenir clar que la paraula “Binchotan” no fa referència a una zona de la qual prové ni a el tipus d’arbre que s’utilitza. Binchotan es refereix simplement al carbó vegetal que conserva la forma de la fusta que s’utilitzava per fabricar-la i el procés utilitzat per crear-la.

Aquest procés únic fa que la superfície de l’carbó sigui extremadament porosa amb cavitats orientades en múltiples direccions que permeten un filtrat de la millor qualitat.

Això és perquè aquest carbó actiu atreu els ions de les substàncies contaminants cap a la seva infinitat de parets (1 gram té una superfície de més de 500m2).

Com utilitzar-lo?

Ve preparat per a ser usat en qualsevol gerra o ampolla, encara que es recomana que siguin de vidre o acer.

Cada tros de carbó està pensat per filtrar 1 litre d’aigua. Un filtrat òptim porta 8 hores (pel que es recomana fer-ho a la nit), tot i que podem notar la diferència de gust a l’hora de funcionament.

Aquest filtre de carbó redueix el clor, equilibra el pH, mineralitza, i elimina el mal gust de l’aigua d’aixeta. El carbó binchotan proporciona calci, ferro i magnesi a l’aigua. No absorbeix el fluor que podria contenir l’aigua.

Black & Blum aconsella que als tres mesos del seu ús, el posis a bullir en aigua durant 10 minuts i podràs tornar a utilitzar-lo 3 mesos més.

Després de 6 mesos d’ús com a filtre d’aigua, encara té molta vida. El podràs reutilitzar com a adob de les teves plantes favorites ja que afegeix nutrients a la terra (un cop picat i mòlt).

També com desodorant per absorbir males olors de sabates i sabatilles d’esport, de la cistella de la bugada, o fins i tot del sorral dels teus gats gràcies a la seva superfície porosa. Aquesta característica també el fa molt aconsellable per atrapar humitat de pots, recipients, calaixos o armaris.

Esperem que us hagi resultat interessant i solucionat algun dubte!