El wok, l’estrella de la cuina asiàtica

El Wok és una paella rodona i bombada. És originari de la Xina i és l’estrella de la cuina asiàtica. La seva forma ho fa perfecte per a fregir, cuinar, bullir o coure al vapor, la seva gran polivalència permet un gran ventall de possibilitats culinàries i que sigui una eina molt útil en la nostra cuina. La seva forma ampla i profunda produeix diferents zones de temperatura: més calenta a la base, on els aliments es dauren ràpidament i temperat pels laterals per mantenir-los calents un cop cuits.

La cuina amb el Wok és sana perquè cuinem a altes temperatures però poc temps, daurant-los per fora però mantenint els sucs i nutrients dels aliments. El seu llarg mànec permet un saltat perfecte al poder realitzar moviments enèrgics per moure els aliments que es couen també a la calor de les seves altes parets.

El wok tradicional és de ferro, sense antiadherents de tefló ni un altre tipus d’aliatges. Els woks de ferro fi són molt bons conductors de la calor a causa del material amb el qual estan elaborats. A més, la seva forma distribueix la calor d’una manera uniforme. Igual que les paelles de ferro, cal tenir unes cures especials: es netegen amb aigua i sabó, evitant productes abrasius i per descomptat, rentavaixelles, s’assequen i -molt important- es guarden amb la part interior untada amb una mica d’oli , per evitar que s’oxidi.

En l’actualitat, la majoria dels woks són d’acer, inoxidable o de carboni i amb algun tipus de tractament antiadherent. La diferència entre acer inoxidable i acer al carboni està en la quantitat de crom en la composició. La presència de crom en l composició de l’acer inoxidable fa que es formi d’una capa inert d’òxid de crom en la seva superfície, el que dóna origen a la seva gran resistència a la corrosió. L’acer de carboni no té crom en la seva composició i per tant la seva resistència a la corrosió no és tan bona requerint de unes cures específiques per evitar-la.

Amb el canvi del ferro per aquests materials es guanya en facilitat d’ús, ja que pesen menys i de conservació, ja que un cop rentats, no necessiten cap tipus de manteniment especial.

Per preparar un bon saltat no només cal tenir un wok, sinó seguir també una sèrie de consells que faran més fàcil la feina:

  • Els ingredients que s’utilitzin han de ser de qualitat i es classificaran pel seu temps de cocció. Així, en lloc d’introduir-los al wok tots junts, ho anirem fent en funció del que triguin a fer-se. D’aquesta manera, s’aconseguirà que tots els aliments tinguin el mateix punt de cocció.

El tipus de tall que es realitzi també és molt important. Ja sigui en tires, a daus, en juliana, a bastonets o en rodanxes, és convenient que tots els ingredients tinguin el mateix tall i grandària. Això ajudarà a uniformitzar els temps de cocció -seran més semblants- i a assolir aspectes i textures semblants (sobretot, en el cas de les verdures).

  • Abans de cuinar al wok és fonamental tenir tots els ingredients ja nets i tallats en la forma desitjada. Ja que la cocció és molt ràpida, convé tenir-ho tot a punt per anar incorporant els aliments ja que si ens entretenim preparant els aliments, els que tinguem al foc se’ns poden coure en excés, perdent així les seves propietats nutritives.
  • Per iniciar la cocció al wok, s’ha de tenir el foc fort i aquest calent. Cal afegir una mica d’oli i, a continuació, els aliments en l’ordre en que els anem a incorporar. Si es vol accelerar el procés, els ingredients es poden coure abans en un pot amb aigua i sal i, després, refrescar amb aigua freda abans de afegir-los a la cocció. No hi ha un temps específic per a la cocció al wok, va en funció de com ens agradi la textura dels aliments, així que no dubteu en començar a utilitzar-lo.

A TEIXIDÓ trobareu els woks de les línies de KEN HOM i de World of Flavours de KitchenCraft, ambdues d’acer de carboni, tant a les nostres botigues físiques com a la nostra botiga on line:

https://angelteixido.com/prestashop/353-woks-y-accesorios

Kem Hom està reconegut com un dels més grans experts mundials en genuïna cuina xinesa i asiàtica i ha desenvolupat una línia de productes pròpia que uneix la practicitat i la qualitat amb un resultat perfecte en els saltats.

Per la seva banda, els woks de KitchenCraft amb els seus fons plans per a un ús perfecte en totes les superfícies incloses les d’inducció, li permetran descobrir les sensacions de sabor de l’autèntica cuina oriental.

Wok KitchenCraft World of Flavours Wok Ken Hom

També us deixem un vídeo explicatiu

Material

El material necessari per al taller el suministrarem nosaltres. Tot i
així, si voleu portar els vostres estris de casa o adquirir qualse-
vos que us falti, a continuació us facilitem un llistat:

  • 1kg de mejillones
  • 50ml de vinagre de manzana
  • el zumo de una naranja, un limón y una lima
  • 100ml de aceite de oliva virgen extra
  • 8-10 granos de pimienta negra
  • 1 ramita de romero
  • 1/4 de granada

Compartir